lief tegen jezelf
Blogpost
Sarah PCOS coach
Blogpost
01/17/2024
3 min
0

Hoe je een positief zelfbeeld krijgt.

01/17/2024
3 min
0

“Amai, van wie zijn die hespen!?”... dat ging over mijn benen. Ik was een jaar of 15.

Het was een opmerking van één van de populaire jongens op de scouts. Het heeft me jaren gevolgd en heeft ervoor gezorgd dat ik mijn benen niet durfde te tonen.

Je zelfbeeld, het beeld dat je van jezelf hebt, wordt ontwikkeld door de mening die je over jezelf hebt. Dat zaadje wordt gepland in je kindertijd, door zinnetjes die we in die periode gehoord hebben door onze ouders, leerkrachten, op het schoolplein of in de jeugdbeweging, …

Maar ik ben niet meer dat kind.

Emotionele volwassenheid

Hoe we nu over onszelf denken, is niet de schuld van die mensen. We zijn volwassen en we kiezen zelf hoe we over onszelf denken. Ongeacht wat we hebben meegemaakt in ons verleden.

We zijn wie we zijn door de weg die we tot op vandaag hebben afgelegd. Dit is wie ik ben. En dat is precies wie ik hoor te zijn. Door precies de opmerkingen en gebeurtenissen uit mijn verleden.

Niemand behalve wijzelf bepalen hoe we over onszelf denken. Niet onze ex-partner, werkgever, schoonmoeder,…

Bittere pil

Jep, deze vond ik zelf best lastig toen ik het voor de eerste keer hoorde: hoe we ons voelen, is onze eigen verantwoordelijkheid. Anderen zijn niet verantwoordelijk voor ons geluk. Het is niet de taak van mijn man om me gelukkig te maken. Het is niet mijn taak om mijn kinderen gelukkig te maken.

Het is een serieus bittere pil om te slikken eens je dat beseft: je bent zelf verantwoordelijk voor je gevoel. Je kan het gevoel van iemand anders niet veranderen, dat kan alleen die andere persoon door zijn gedachten te veranderen.

Maar dit besef heeft er wel voor gezorgd dat ik weer hoop kreeg. Want als ik zelf verantwoordelijk ben… kan ik het ook veranderen. Ik hoeft daarvoor mijn partner niet te veranderen! Dat lukt trouwens niet… je kan iemand anders niet veranderen.

Wat je wel kan, is je eigen gedachten veranderen.

Misschien lijkt dit wat Chinees voor jou. Dan lees je beter eerst mijn vorige blogpost over het brein.

Zelfbeeld

Zo zijn wij ook de enigen die verantwoordelijk zijn voor ons zelfbeeld. Wij kiezen onze gedachten, ook die over onszelf. Niemand kan ons een gedachte opdringen.

Dat was het tweede lastige besef voor mij: ik had mijn zelfbeeld altijd laten afhangen van wat anderen me zeiden. Dus hoe kan ik me dan opeens anders gaan bekijken?

De gedachte die mij heeft geholpen, die ik ook echt kan geloven (want dat is de voorwaarde om een ander gevoel te krijgen… je moet de nieuwe gedachte écht kunnen geloven), is dit zinnetje:

“ik een mens ben en ik heb niets, maar dan ook niets, te maken met de genialiteit waaruit mijn lichaam bestaat. Ik heb een fantastisch lichaam dat zelf zichzelf kan genezen als het gewond is, dat kan bewegen, kan spreken, het functioneert volledig autonoom. Ik moet er wel op geregelde tijdstippen voeding aan geven, maar voor de rest gaat alles zo goed als vanzelf”.

Stel dat je een menselijk lichaam zou omschrijven zoals de laatste nieuwe Iphone. En het kan dit…. En dit… Niets zo knap als ons lichaam!

Blokkerende gedachte

“Mijn lichaam laat me in de steek,” Ik hoor je het al denken… ja, jij daar…Een heel normale reactie: je primaire brein begint te protesteren, maar stop even.

Deze gedachte helpt je niet vooruit. Integendeel. Ze houdt je tegen om in actie te schieten.

Luister maar eens naar de zinnetjes die erbij worden gedacht:

Een lichaam dat je in de steek laat, daar hoef je toch niet lief voor te zijn? Waarom zou ik daar tijd en moeite in steken…?

En dus….blijft het lastig om je gedrag te veranderen en het beste te kiezen voor je lichaam. Met andere woorden: je gedrag blijft hetzelfde. Je resultaat blijft hetzelfde.

Dus deze gedachte gooi je beter over boord.

Het feit dat jij ook een mens bent, maakt dat jij fantastisch bent! Je kan de eer er niet voor opstrijken, want ook jij hebt er niets mee te maken, maar je kan het ook niet veranderen. Er stroomt bloed door jouw aderen, je hebt een stel hersenen dat in staat is fantastische dingen te denken.

Je lichaam verdient het om met respect behandelt te worden. Om alle nodige voedingsstoffen te krijgen om optimaal te functioneren, om voldoende rust te krijgen, om te doen waar het voor dient (bewegen).

Zeker als je lichaam het even extra zwaar heeft door een hormonale disbalans. Dan is het al helemaal onze verantwoordelijkheid om er extra goed voor te zorgen.

Wil jij leren hoe je liever kan worden voor jezelf? Hoe je een betere relatie krijgt tussen jezelf van gisteren, jezelf van vandaag en jezelf van morgen? Dan help ik je daar graag bij.

Boek gerust een kennismakingsgesprekje om eens te bekijken wat ik voor jou kan betekenen.

Reacties
Categorieën