the sky is not the limit
Blogpost
Sarah PCOS coach
Blogpost
11/15/2023
3 min
0

Jezelf blijvend motiveren om je levensstijl te veranderen.

11/15/2023
3 min
0

The sky is NOT the limit!

Het is het meest krachtige en waardevolle middel op de planeet,  het is volledig gratis en iedereen heeft het ter beschikking! Je wordt er zelfs mee geboren. Alleen vraagt het leren gebruiken best wat tijd, veel oefening en levenslange aandacht. Maar wat je ermee kan bereiken, overstijgt alles.

Het is de motor van alles wat we doen of niet doen, van onze levensstijl: ons brein.

Gedachten

Ons brein is zuiniger dan de zuinigste computer, maar wordt geleverd zonder handleiding. Het is dus aan ons om het te leren managen. En dat is nodig met 60.000 gedachten per dag. Die gedachten, die stemmetjes in je hoofd, kunnen een heel eigen leventje leiden als we er geen aandacht aan besteden. En ze bepalen àlles in ons leven.

Maar laten we eens gaan kijken naar waar die stemmetjes (het zijn er 2) vandaan komen.

Eén stemmetje houdt ervan om plannen te maken over onze toekomst. Het kan vooruit kijken en dromen over hoe het zou kunnen zijn.

Het andere stemmetje gaat van zodra we plannen beginnen te maken, allerlei redenen bedenken waarom ons dat niet zal lukken. Het maakt bezwaren en bedenkingen. En het is héél normaal dat het zo redeneert. Er is dus helemaal niets mis met je als je merkt dat je van al die mooie plannen die je maakt er zovelen in de koelkast belanden. Het betekent dat je een normaal functionerend brein hebt.

Waarom is dat zo moeilijk om die plannen ook om te zetten in acties?

Dat heeft te maken met de programmering van ons brein: plezier zoeken, onmiddellijk bevrediging, zo weinig mogelijk pijn. En dat is heel normaal!

Als je de evolutie van de mens er even bijneemt, dan heb je snel door dat onze voorouders die op de savanne leefde, een heel ander leven hadden als wij vandaag. Hun hoofdbekommering was om eten te vinden, veilig te zijn en zich voortplanten, zo snel mogelijk met zo min mogelijk pijn.

Oerbrein

Ons brein, dat we geërfd hebben van onze voorouders, dat stukje oerbrein, is nog steeds geprogrammeerd om zo weinig mogelijk pijn te ervaren (honger bijvoorbeeld) en onmiddellijke bevrediging na te streven (ik wil dat stukje chocolade… nu!!).

Het zit er nog steeds… ons oerbrein en het heeft echt de beste bedoelingen met ons.

Maar het kan ons ook nodeloos doen twijfelen, weghouden van ons doel en zelfs zo erg blokkeren dat we afhaken.

Prefrontale cortex

Bovenop ons oerbrein is er een meer ontwikkeld stuk gekomen, onze prefrontale cortex. Dat stuk van ons brein kan vooruit denken en plannen maken (het kan nog veel meer, het zou respectloos zijn om dat niet even te melden, maar het is niet mijn bedoeling om de hersenen hier tot in de details te bespreken. Daarvoor zou ik trouwens nog heel wat jaren moeten studeren en zelfs dan… is er nog heel wat onbekend).

Maar wat wel relevant is, is dat onze prefrontale cortex het nut inziet van uitgestelde bevrediging. Hier komen dus onze plannen vandaag en al die goede voornemens!

Het actieve oerbrein

Maar van zodra we een plan maken, komt ons oerbrein in actie. Het zal ons waarschuwen voor al de gevaren die er op onze weg ernaartoe kunnen opduiken. Of het zal ons behoeden om iets te doen wat heel wat inspanning vraagt.

En dat is héél normaal: ons oerbrein heeft het beste met ons voor op de manier waarvoor het geprogrammeerd werd: plezier maken, onmiddellijk bevrediging en zo weinig mogelijk pijn. Beeld je eens in dat je zou willen vermageren… voor je prefrontale cortex is dat duidelijk:  ik moet minder eten en meer bewegen.

Vrijwel onmiddellijk komt ons oerbrein in opstand.

Dit is hoe ons oerbrein reageert: “Minder eten!? Ben je gek!? Dan ga je dood! Meer bewegen? Zomaar een toertje extra om? Wat is daar het nu van? Spaar je energie voor de jachtpartij! Als je daar zonder energie valt hebt je geen voedsel en ga je dood.”

Ja, ons oerbrein behoedt ons voor het ergste.

Wat kunnen we dan doen om ons oerbrein wat gerust te stellen…?

Je kan je taalgebruik bewust gaan aanpassen. Je oerbrein hoort daardoor een andere boodschap.

‘Moeten’ vervangen we door ‘willen’

Dit is trouwens een heel leuk spelletje: betrap je partner of anderen op het gebruik van ‘moeten’. Je zal ervan versteld staan hoeveel mensen dat werkwoord gebruiken. En het roept automatisch wrevel op van je oerbrein. Dus vervang het door een ander werkwoord en je zal versteld staan van het resultaat.

Denk in termen van datgene wat je méér wil gaan doen.

Meer groenten en fruit eten, meer kip of vis eten, meer volkoren graanproducten,… meer bewegen…

Je oerbrein heeft er niets op tegen om meer te eten.

Blijvende verandering van je levensstijl

Luisteren naar je gedachten, diegenen kiezen die je helpen en ze bewust herhalen. Dat is de sleutel tot blijvende verandering van je levensstijl.

Het geheim is dat je gedachten die je blokkeren of afremmen niet meer hoeft te denken. Maar niemand kan dat doen in jouw plaats. Jij denkt wat je denkt, maar weet dat je dat zelf mag kiezen.

Wil jij je ook niet meer laten tegenhouden door je gedachten? Wil jij echt voluit gaan? Dan help ik je daar graag bij. Boek hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Reacties
Categorieën