adolescenten
Blogpost
Sarah PCOS coach
Blogpost
04/19/2023
2 min
0

7 signalen bij adolescenten die op hormonale problemen kunnen wijzen.

04/19/2023
2 min
0

Negen jaar later, als ze 26 is, zag ze een endocrinoloog omdat ze ondanks alle inspanningen geen gewicht verloor, ze ernstige schommelingen in haar bloedsuikerspiegel ervaart en er een verhoogde hoeveelheid vetten in haar bloed waren vastgesteld. Eindelijk kreeg ze de diagnose PCOS.


De invloed van hormonen tijdens de adolescentie

De puberteit is een heel kwetsbare en invloedrijke periode voor de hormonale gezondheid. De symptomen en de eerste tekenen treden meestal in het begin van de puberteit. In die periode stijgen de insulinelevels als normaal onderdeel van de ontwikkeling. Maar dan krijgen deze meisjes dus ook voor het eerst te maken met de gevolgen van te veel insuline in het bloed: overbeharing, overmatige acné, uitblijven van de menstruatie of heel onregelmatige cyclus.

Nu is een onregelmatige cyclus niet abnormaal tijdens de eerste jaren van de puberteit. Het optreden van acné treft alle adolescenten. Dus... wat is dan ‘ongewoon’ als je geen referentiepunt hebt om aan af te toetsen. De diagnose van PCOS en endometriose is dan ook heel moeilijk in de puberteit.

Toch kan het vroeg vaststellen van hormonale problemen op latere leeftijd héél wat emotionele en financiële problemen voorkomen. Momenteel is het nog zo dat de meeste vrouwen de diagnose pas krijgen wanneer ze hulp zoeken omwille van een onvervulde kinderwens.

PCOS is ook gelinkt aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen op latere leeftijd. Diabetes type 2, het metabool syndroom, hartziekten en baarmoederslijmvlieskanker. Endometriose is dan weer een potentieel.gevaar voor alle organen die zich in de buikholte bevinden: darmen, eierstokken, baarmoeder,... en zelfs organen op andere plaatsen in het lichaam zijn niet veilig voor endoweefsel. De pijn, beschadigingen en littekenweefsel dat endometriose kan veroorzaken is ongezien.

Door meisjes op jonge leeftijd te detecteren en hen de handvaten voor hun gezondheid al in hun vroege adolescentie aan te leren, winnen ze heel wat op vlak van gezondheid.

PCOS en endometriose zijn ook oorzaak van heel wat psychische klachten en neerslachtigheid. Door deze meisjes de juiste begeleiding te geven, kunnen deze depressieve klachten verlicht worden onder andere door de juiste voeding, supplementen en levensstijl in het algemeen.


Bij deze klachten en indicatoren laat je meisjes best screenen op PCOS

 • donkere plekken op de huid in de nek, lies, oksel en hals
 • droge en ruwe huid op de ellebogen
 • skin tags (huid ‘uitstulping’) in de nek, oksel en halsstreek
 • laag geboortegewicht en vroege puberteit
 • familieleden met PCOS
 • vermoeidheid
 • psychische klachten


Bij deze symptomen laat je meisjes best screenen op endometriose

 • extreem pijnlijke menstruatie
 • pijn in het bekken
 • vermoeidheid
 • opgeblazen gevoel, diarree of constipatie rondom de menstruatie
 • bloedverlies via de anus rondom de menstruatie
 • psychische klachten
 • pijn aan de schouders rond de menstruatie


Wat na de diagnose?

De enige "behandeling" die momenteel ter beschikking is om de syptomen van zowel PCOS als endometriose te verlichten, is het opstarten van hormonale anticonceptie.

Een combinatiepil op jonge leeftijd is echter enkel een lapmiddel. Het verstopt het probleem, maar lost het niet op. Uiteraard, ik ben zelf mama, heb zelf endometriose en weet dat als mijn dochter elke maand door zou maken wat ik doormaakte, ik er alles aan zou willen doen om die pijn te verlichten. En dat doet zo'n pil.

Maar... wat als er nog tussenoplossingen zouden zijn die indien echt nodig, gecombineerd met de pil, kunnen aangereikt worden?

Met of zonder de pil: levensstijlaanpassingen en leren begrijpen hoe onze hormonale gezondheid in elkaar zit, kan al een hele stap vooruit zijn.

Boek gerust een intake of kennismakingsgesprek en kom het zelf ontdekken.Reacties
Categorieën