Zonder wilskracht of karakter

18u36 thuis in de keuken

Ik weet dat het komt... Het is een kwestie van tijd... Nochtans ben ik méér dan voldaan.
Het avondmaal was echt lekker. Een dampende kom versbereide soep waarvan de geur zonder enige twijfel menig wandelaar deed watertanden. Zeker als de zon aan het zakken is en het buiten alweer kouder wordt... dan vertelt die warme soepgeur je het verhaal van een gezellige woonkamer met een warme zetel en een dekentje.
En na de soep een spicy Mexicaanse buritto in een wrap, afgewerkt met een berg sla en een toef zure room.

De kinderen ruimen de tafel af, Jeroen en ik maken de keuken schoon en ik zet alvast een brood op voor morgenvroeg.
En ja hoor!! Dan is het daar… daar komt het…
Het stemmetje uit de kast waar de chocolade bewaard wordt. Het zoete stemmetje dat me zegt dat ik het verdiend heb. Een stukje chocolade. "Hè, kom op. 1 stukje chocolade." Ik kan het al ruiken en ik moet even slikken om het water dat in de mond komt weg te krijgen.

Ik lach eens. Uiteraard heb ik hier zin in. Ik weet dat dat zinnetje er elke avond is. Het mag er zijn. Ik hoef er niets mee te doen.

Ik hoef het niet weg te duwen. Ik hoef het niet zijn zin te geven. Ik hoef het niet te laten betekenen dat ik zwak ben en geen karakter heb.

Dat was ooit anders. Dan gaf ik ofwel toe… en was nadien boos op mezelf. Of ik duwde het zo hard weg, met alle kracht die ik in me had en voelde me dan ongelooflijk trots… voor 2 dagen… dan was ik te moe om die kracht nog op te brengen en verdween er een hele plak chocolade in één keer. Geen trots gevoel meer… enkel schaamte.

Jezelf gezond of slanker 'schamen' heeft nog nooit gewerkt. Net zoals boos worden of teleurgesteld zijn in jezelf. Dat werkt niet. Wat dan wel? Begrip, jezelf graag zien zoals je vandaag bent, met al je goeie en minder goeie kantjes, onvoorwaardelijk voor jezelf opkomen.
Karakter en wilskracht zijn dan niet nodig om "van de chocolade af te blijven".

Wil jij leren hoe je dat doet? Dan nodig ik je heel graag uit voor een individuele coachingsessie die je nu bij de PCOS De Baas DIY kan boeken.

Sarah

Over de schrijver
Sarah is Founder van PCOS Academie en PCOS De Baas Podcast. Ze studeerde af als diëtiste in 2002 en specialiseerde zich in PCOS. Ze volgde een bijkomende coach opleiding om vrouwen met PCOS op elk aspect in hun leven te kunnen coachen.
Reactie plaatsen