Waarom ‘ja’ zeggen tegen jezelf géén egoïsme is en zelfs essentieel voor je gezondheid. Zèker bij PCOS!

ik kom uit een heel liefdevol nest. Ik heb ontzettend veel te danken aan mijn ouders. Daar zal het dus niet aan liggen. Maar toch merkte ik dat ik heel wat moeite had met het vooropstellen van mezelf. Het viel me vooral de laatste jaren steeds vaker op dat ik mezelf begon weg te cijferen. De verlangens van mijn kinderen en het gezin in het algemeen kwamen eerst. Dat waren hele kleine dingen zoals wat er op tafel kwam, het zorgen voor de kinderen, … Maar eerlijk… het is al véél langer aan de gang.

People pleasen

Het komt vanuit het willen graag gezien worden door vriendinnen, de juf, de leiding op de jeugdbeweging,… Als je doet wat ze je vragen, dan vinden ze dat fijn. En ookal vond ik het zelf misschien niet zo heel fijn om te doen wat ze me vroegen, het gevoel hen teleur te stellen vond ik zoveel erger.

Het is pas nu dat ik tot het inzicht kom dat je echt wel neen mag zeggen tegen een ander. Of eigenlijk… dat je ‘ja’ mag zeggen tegen wat jij wilt en dat dat niet egoïstisch is. Want daar ligt het probleem. Het voelt soms egoïstisch om te kiezen voor jezelf.

Egoïsme

Maar als je echt op zoek gaat naar wat egoïsme wil zeggen dat vindt je dit: egoïsme (uit het Latijn: ego, ik), ook wel ikzucht of zelfzucht, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.

Verwaarloos je de belangen en het geluk van de mensen rond jou als je neen zegt op een vraag? Als je kiest om jezelf voorop te zetten?

Mijn tikkende tijdbom

Zo’n 2 jaar geleden stond ik voor een groot dilemma. Omwille van een genetische belasting had ik 3 opties: niets doen (maar eens je wéét dat je een genetische mutatie hebt, kan je het niet meer ‘niet-weten’, dus niets doen vond ik niet echt een optie), kiezen voor een preventieve, ingrijpende operatie of kiezen voor een zwaar screeningsprogramma en indien het dan ooit nodig was een resem behandelingen.

Ik herinner me dat moment dat ik de uitslag van het genetisch onderzoek te horen kreeg. Ik was echt wel geschrokken. Waarom moest mij dat nu overkomen? Waarom had mijn lichaam een tikkende tijdbom in zich? Want zo voelde het wel… Ik was boos, teleurgesteld, verdrietig, bang… een mengelmoes van emoties waar ik geen blijf mee wist.

Op dat moment leek een screeningsprogramma het gemakkelijkst. Een operatie zou betekenen dat ik verschillende weken uit zou vallen. Dat kon ik toch niet maken naar mijn man, mijn kinderen… Maar dan kwam die eerste screening… en de angst voor het verdict ervan kwam zo veel harder binnen dan ik had kunnen voorspellen. Elk half jaar zou ik een bezoek moeten brengen aan de MRI scanner, elk half jaar zou ik die angst herbeleven. En ja, angst is maar een gevoel en komt voort uit een gedachte, maar deze gedachte “wat als ze iets vinden, dan zal ik maanden ziek zijn”… kon ik toen niet uitschakelen.

Kiezen voor mijn gezondheid

Dus ongeveer een jaar na de diagnose koos ik voor mezelf. Ik koos om mijn gezondheid te laten primeren op mijn gezin, gedurende die 6 weken dat ik niet voor hen kon zorgen, zouden hun geluk en hun behoeften niet verwaarloosd worden. Dàt kon ik wel geloven. Ik had er over gesproken met mijn man, die zou dan 2 weken vakantie opnemen om voor de kinderen en mij te zorgen. Weet je dat zelfs dàt lastig was voor mij: nu offert hij vakantiedagen op om voor mij te zorgen en mijn taken in het huishouden over te nemen.

Was ik bang? Zeker… de weg die ik af te leggen had, was niet min. Maar ik was overtuigd dat het de beste weg was voor mij. Nu ben ik erg leergierig van aard, dus ik wilde heel graag tot in de puntjes weten wat er zou komen en hoe ik mezelf dan zo goed mogelijk kon voorbereiden.

De beste beslissing ooit

Ik begon nog meer aandacht te besteden aan mijn voeding en wandelde elke dag om mijn conditie op peil te houden. Dankzij contact via sociale media met vrouwen die dezelfde operatie hadden ondergaan voelde ik me minder alleen. Ze begrepen mijn angsten, beantwoordden de vragen die ik had en steunde me wanneer ik er even door zat. Dankzij de ervaringen van deze vrouwen wist ik ook beter waar ik me aan kon verwachten.

Het was de beste beslissing van mijn leven. Het is mijn leven, mijn lichaam, mijn keuze.

Lessen uit die investering in mezelf

Ja, het was een serieuze investering in tijd. Het was ook een financiële tegenvaller aangezien ik een lange periode niet kon werken. Maar ik heb er ontzettend veel uit geleerd.

  • Ik heb geleerd dat ik ja mag zeggen tegen wat ik wil.

  • Ik heb geleerd dat ik die investering echt wel waard ben.

  • Ik heb geleerd dat erover praten met anderen die hetzelfde meemaken als ik, een heel groot verschil maakt.

  • Ik heb geleerd dat egoïsme te maken heeft met tijd en middelen nemen die initieel niet van mij waren, maar mijn tijd gebruiken voor mezelf is niet egoïstisch. Zeker niet als ik daarna alleen maar meer zekerheid heb dat ik gezond mag blijven leven en dus uiteindelijk meer tijd heb voor mijn gezin.

  • Ik heb geleerd dat mijn gezin me graag ziet en dat zij ook met wat minder aandacht van mij nog steeds gelukkig zijn en al hun behoeften gewaarborgd zijn.

PCOS en kiezen voor jezelf

Ook bij PCOS zit je met een genetische factor. Een preventieve operatie kan niet, maar je kan wèl zelf heel wat doen om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Je kan ook zelf heel wat doen als je een kinderwens hebt! Heel wat vrouwen denken dat op een natuurlijke manier zwanger worden nooit kan als je PCOS hebt. Dat klopt niet. Het merendeel van de vrouwen met PCOS kan door de juiste voeding, goede beweging en vooral het aanleren van technieken om minder stress te ervaren, wel een eigen eisprong opwekken.

Uiteraard, je zal tijd investeren om alles te leren. Het zal ook een investering zijn op financieel vlak. Maar die tijd haal je zo in als je daardoor geen wekelijkse echo in het ziekenhuis hoeft te gaan doen om je eisprong op te volgen. Die investering verdien je zo terug als je daardoor geen dure IVF behandeling nodig hebt.

Als je wil leren je hoe je meer kans hebt op een natuurlijke eisprong en dus een natuurlijke zwangerschap, waardoor je minder tijd bij de gynaecoloog kan doorbrengen en meer tijd hebt voor jezelf, kom dan zeker luisteren naar het gratis webinar. Download alvast het ebook hieronder en dan sta je automatisch in mijn mailingslijst. Je ontvangt dan een mailtje wanneer er een nieuw webinar plaatsvindt.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: