PCOS en zwangerschap. 3 aandachtspunten.
15 mei 2019 

PCOS en zwangerschap. 3 aandachtspunten.

PCOS is er en blijft, ook tijdens de zwangerschap. Daar zal je mee moeten rekening houden.

Balen, want na misschien wel jaren proberen om zwanger te worden, al dan niet via een fertiliteitstraject heb je een positieve zwangerschapstest in handen….Eindelijk! Gedaan met die hormonen!

Maar dat klopt niet helemaal. PCOS verdwijnt niet met een zwangerschap.


Gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Het is al langer bekend dat overgewicht en obesitas tot complicaties kunnen leiden tijdens de zwangerschap zoals zwangerschapsdiabetes, langdurige bevalling, bevalling via keizersnede, een hoog geboortegewicht (meer dan 4 kg), hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of pre eclampsie en miskraam.

En er is een sterke relatie tussen PCOS en overgewicht. Reden te meer dus om hier even wat dieper op in te gaan!

Ondanks de sterke relatie tussen gewicht en complicaties, is er nog niet heel veel aandacht besteed aan het managen van het gewicht tijdens de zwangerschap. De grootste gewichtstoename zou tijdens het tweede en derde trimester moeten plaatsvinden.

In de tabel hieronder kan je aflezen hoeveel je gemiddeld mag bijkomen tijdens je zwangerschap. Zoals je ziet, is de aanbevolen gewichtstoename afhankelijk van je begingewicht. Er is uiteraard ook een verschil tussen een zwangerschap van 1 baby of een meerlingenzwangerschap.

Gewichtstoename is héél normaal! Je hoeft er dus zeker niet bang voor te zijn. Een goede opvolging van de snelheid en de mate waarmee je gewicht toeneemt, is belangrijk om jouw gezondheid en die van de baby in het oog te houden. Een te snelle gewichtstoename kan bijvoorbeeld wijzen op zwangerschapsdiabetes.

BMI voor de zwangerschapTotale gewichtstoename (enkeling)Totale gewichtstoename (meerling)
BMI12,5 – 18 kgOnvoldoende bewijs
BMI 18,5 – 24,911,5-15 kg16,5-24,5 kg
BMI 25 – 29,96-11,5 kg14-22,5 kg
BMI > 305-9 kg11-19 kg

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes heb je wanneer er voor het eerst glucose intolerantie wordt vastgesteld tijdens de zwangerschap.

De hoge bloedsuikerspiegels treden meestal pas op na de 20ste week van de zwangerschap en dan zijn de organen van de foetus al gevormd. Daardoor is er dus geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Laat je je goed opvolgen en behandelen, dan is er geen gevaar voor ernstige problemen bij de baby.

Maar er zijn wel enkele aandachtspunten van belang tijdens de bevalling.

  • Het hoge geboortegewicht kan problemen geven tijdens de bevalling waardoor een keizersnede noodzakelijk wordt.
  • De baby kan vlak na de geboorte last krijgen een te lage bloedsuikerspiegel. In dat geval is soms opname op neonatologie nodig.
  • Sommige pasgeborenen hebben onvoldoende gerijpte organen. Daardoor kan er bijvoorbeeld geelzucht ontstaan na de geboorte.

Ook voor jezelf zijn er een aantal belangrijke zaken waar je mee rekening moet houden.

  • Het is mogelijk dat er tijdens de bevalling problemen ontstaan en dat een keizersnede nodig blijkt.
  • Het kindje kan te vroeg geboren worden.
  • Je kan problemen krijgen met de bloeddruk tijdens de zwangerschap.
  • De hoge hoeveelheden suiker in het bloed worden gefilterd door je nieren waardoor je gevoeliger bent aan urineweginfecties.

Ook na de bevalling blijft zwangerschapsdiabetes een belangrijk aandachtspunt. Het heeft als het ware een zwakke plek blootgelegd die tot dan toe verborgen was. De helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden, ontwikkelen 5-10 jaar later blijvende diabetes. Ongeacht de mate van glucose intolerantie tijdens de zwangerschap. Dus ook als je geen insuline moest spuiten.

Emotionele bezorgdheden tijdens de zwangerschap

Op internet zijn er heel wat adviezen te vinden over diëten met heel lage hoeveelheden aan koolhydraten (low carb of keto). Maar zwangerschap is geen periode om koolhydraten te vrezen. Misschien heb je het idee dat het mijden van koolhydraten je zal helpen om de gewichtstoename te beperken of hoop je op die manier  zwangerschapsdiabetes voorkomen.

Fruit, groenten en granen leveren echter heel wat belangrijke vitaminen, mineralen en vezel die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

Misschien voel je net opeens veel minder druk om op je voeding te letten aangezien je een ‘vrijgeleide’ hebt om bij te komen. Of misschien vind je het net heel moeilijk te accepteren dat je tijdens de zwangerschap bijkomt.

In beide gevallen is het belangrijk om te weten dat gewichtstoename nodig en gezond is, als het geleidelijk gebeurt. Laat ons eens kijken waar die gewichtstoename dan juist zit.

  • Baarmoeder: 900g
  • Borsten: 450g
  • Bloed: 1500g
  • Lichaamsvocht: 1500g
  • Vetreserves: 3500g
  • Baby: 300-3500g
  • Placenta: 650g
  • Vruchtwater 800g

Zoals je ziet van de 12 kg die je bijkomt, is er al 5 kg van de baby, het vruchtwater en de placenta. Daarnaast is het vooral je eigen lichaamsvocht en bloed dat spectaculair toeneemt in volume en dus in gewicht.

Slechts een goede 3-4 kg is echt vetreserve. En die wordt aangewend om na de geboorte je kindje te kunnen voeden, moest je borstvoeding geven.

Gewichtstoename is dus héél normaal!

Heb je overgewicht voordat je start aan de zwangerschap, dan hoef je dus geen bijkomende reserves aan te leggen. Vandaar de aanbeveling om je gewichtstoename dan te beperken tot 9 kg.

Door overgewicht ter hoogte van de buikstreek is het mogelijk dat je ‘de zwangere buik’ pas kan opmerken tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Heb je het daar moeilijk mee, dan kan je via andere tekenen tonen dat je zwanger bent door bijvoorbeeld een zwangerschapsbelletje te dragen.

Tot slot wil ik graag nog even extra aandacht geven aan twee heel belangrijke gevoelens die tijdens de zwangerschap mogelijk versterkt worden: angst en depressie

Angst en depressie komen op zich al vaak voor bij PCOS. Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat deze versterkt worden. Hier op een goede manier mee leren omgaan is belangrijk.

Hoe je dat doet? Je gedachten leren managen zodat jij baas wordt over je gevoelens. En niet vluchten in eten.

Conclusie

Je kan je kindje de allerbeste start geven die het maar kan krijgen. Door op je levensstijl te letten ook tijdens de zwangerschap: goede voeding, voldoende slaap, voldoende beweging en het managen van stress op dit moment extra belangrijk!

In de PCOS De Baas DIY cursus leer je stap voor stap hoe je dat doet.

Over de schrijver
Sarah is Founder van PCOS Academie en PCOS De Baas Podcast. Ze studeerde af als diëtiste in 2002 en specialiseerde zich in PCOS. Ze volgde een bijkomende coach opleiding om vrouwen met PCOS op elk aspect in hun leven te kunnen coachen.
Reactie plaatsen