Dat je voeding PCOS kan beïnvloeden, wist je waarschijnlijk al. Maar tijdens de feestdagen wordt er al eens een glaasje gedronken…
Welke invloed alcohol heeft voor vrouwen met PCOS…Dat lees je hier!
Alcohol, suiker en PCOS
Een kleine hoeveelheid alcohol beschermt ons wat tegen hart- en vaatziekten en kan de insulinegevoeligheid verbeteren. Maar veel alcoholische dranken bevatten wel wat suiker… En suiker betekent verhoging van de bloedsuikerspiegel die op zijn beurt het insulinegehalte doet stijgen. En dat is lastig, aangezien voor 80% van de vrouwen met PCOS een te hoge insulinespiegel de basis van hun klachten vormt. Dus welke invloed heeft het drinken van alcohol dan op PCOS?
Welke invloed een glas alcohol op je lichaam heeft, hangt eigenlijk af van het type alcohol en de hoeveelheid die je ervan drinkt. Om alcohol om te zetten in energie voor het lichaam, is er geen insuline nodig, wat wel zo is bij koolhydraten en eiwitten. Maar wanneer alcohol wordt toegevoegd aan gemende, suikerrijke dranken, zorgt de suiker voor een stijging van insulinespiegel. Heb je geen insulineresistentie, dan zijn er nog enkele andere redenen waarom je de inname van alcohol beter beperkt als je PCOS hebt. Ze komen allemaal aan bod in dit artikel.
De invloed van verschillende alcoholische dranken
Wijn
Wijn wordt gemaakt van druiven, die van nature uit koolhydraten bevatten. Tijdens het productieproces van wijn, worden de druiven gefermenteerd en worden de koolhydraten omgezet in alcohol.
Een beperkte consumptie van rode wijn kan bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren. Deze worden toegeschreven aan resveratrol, een sterk antioxidant. Uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocriene Society, bleek echter dat er hiervoor een hoeveelheid van 1500 mg resveratrol nodig is… dan zou je zo’n 2 liter rode wijn moeten drinken…Niet echt meer een ‘beperkte’ hoeveelheid. Bye bye gezondheidsvoordelen dus.
Sterke drank
Wat met bijvoorbeeld gin, tonic of rum?
Deze dranken bevatten pure alcohol en zullen het insulineniveau dus niet verhogen. Maar meng je ze met gesuikerde dranken zoals fruitsap, frisdrank of gewone suiker, dan voeg je koolhydraten toe en zal je insulineniveau wèl stijgen. Gaat er een kerstbelletje rinkelen…? Die mojito? Ja, die ook.
Kies dus liever voor koolhydraatarme drankmixers zoals een light frisdrank, spuitwater of water.
Bier
De vier basis ingrediënten van bier zijn gerst, water, hop en gist. Het is een gefermenteerde drank van gluten en koolhydraten. In tegenstelling tot wijn of sterke drank heeft bier meer koolhydraten per portie en kan het dus insulineniveaus beïnvloeden.
Waar hou je best rekening mee bij het drinken van alcohol.
Elke vorm van alcohol kan, maar met mate. Wanneer je een drank kiest, hoe je best rekening met volgende factoren.
Je bloedsuikerspiegel kan opeens sterk dalen.
Sommige vormen van alcohol, zoals gemengde dranken, zoete wijn of bier kunnen je insulineniveau snel verhogen, met een mogelijke bloedsuikercrash tot gevolg. Daarnaast kan alcohol het vermogen van je lever om glucose aan te maken beïnvloeden… lage bloedsuikerspiegel dus… en hongeraanval!
Je kan dit voorkomen door alcohol altijd te combineren met iets van voeding. Suikerrijke mixdranken, zoete wijn of likeur laten staan helpt natuurlijk ook.
Hongeraanval
Je kan dus opeens honger krijgen. Als je te veel alcohol drinkt, kan dit ook nog eens je vermogen om verstandige voedingskeuzes te maken, belemmeren. Te veel eten en te veel koolhydraatrijke voeding is dan niet zo verwonderlijk.
Voorzichtig met Metformine
PCOS-patiënten die metformine gebruiken, kunnen merken dat ze zich niet goed voelen als ze alcohol drinken. Een zeer zeldzame bijwerking van het gebruik van metformine is melkzuuracidose, die wordt verhoogd bij alcoholgebruik. Daarom is het beter om geen alcohol te drinken tijdens het gebruik van metformine.
De volgende ochtend en andere langere termijngevolgen
Alcohol kan slaapstoornissen veroorzaken.
De kans is groot dat als je teveel drinkt, het je slaap zal beïnvloeden. De volgende dag kan het slaaptekort je voedselkeuze beïnvloeden. Ooit ‘s morgens uitgehongerd wakker geworden? Het kan zijn dat je bloedsuikerspiegel ‘s nachts te laag gezakt is. Zorg dus vóóraf voor een plan en voorzie de volgende dag een goed ontbijt.
Gevaar voor vette lever
Veel vrouwen met PCOS lijden ook aan niet-alcoholische leververvetting. Hoewel deze aandoening bij hen niet wordt veroorzaakt door alcoholgebruik, maar eerder door hoge insulinewaarden en triglyceriden, kan het regelmatige drinken van alcohol het wel erger maken.
Beïnvloeding van vruchtbaarheid
Heb je een actieve kinderwens, dan drink je best niets van alcohol. Frequent gebruik van alcohol kan de vruchtbaarheid beïnvloeden en het moeilijker maken om zwanger te raken. Een onderzoek toonde aan dat vrouwen die meer dan 14 porties alcohol per week dronken, 18% minder kans hadden om zwanger te worden.
En stel dat je toch zwanger bent, maar het nog niet weet, dan is het drinken van alcohol voor de foetus ook echt geen goed plan. Alle alcohol vermijden is dus de veiligste weg.
Matig met alcohol dus. Maar wat is matig…?
Als je PCOS hebt en graag alcohol drinkt, doe dit met mate. Een matige hoeveelheid alcohol is één alcoholische drank of minder voor vrouwen en twee of minder voor mannen.1 alcoholische drank is 330ml bier, 140ml wijn, of 1,5 gram sterke drank.
Nog enkele belangrijke tips
- Als je gaat drinken, doe dat dan niet op een lege maag
- Drink alcohol met een uitgebalanceerde maaltijd
- Vermijd het drinken van alcohol als je een leververvetting hebt, metformine of andere medicijnen neemt of medische problemen hebt
- Vermijd suikerhoudende gemengde dranken die snel glucose- en insulineniveaus kunnen verhogen
- Houd water bij de hand om gehydrateerd te blijven