Je resultaat veranderen in 3 stappen
25 maart 2019 

Je resultaat veranderen in 3 stappen

Tijdens het evaluatiegesprek met een van de deelnemers van test versie PCOS De Baas! van in januari, zei een van de deelnemers: “Ik weet dat ik nog een weg af te leggen heb, maar ik snap nu waarom ik iets doe en dat had ik nodig om vol te houden. Ik ben er zeker van dat ik op het einde van het jaar mijn doel bereikt heb.”

Volhouden… het is eigenlijk niets meer dan kleine dagelijkse beslissingen, keuzes die je maakt, die allemaal samen een groot resultaat opleveren. Vandaag een boterham met choco als ontbijt is geen probleem. Dat heeft zeer weinig impact op PCOS. Maar als je dat elke dag doet, 365 dagen lang… dat zal je wel merken. Ogenschijnlijk onbenullige keuzes die je zonder nadenken dagelijks maakt, hebben een hele grote invloed op het resultaat dat je wilt bereiken.

Dat ik hier vandaag op een zonnige middag in de tuin een blogpost schrijf in plaats van bijvoorbeeld een boek te lezen, is een keuze die ik maak. Niemand zal straks zeggen hoe goed dat van me was, niemand zou boos zijn moest ik gekozen hebben om het boek te lezen. Toch maak ik die keuze en doe dat bewust om het resultaat te bereiken dat ik uiteindelijk wil bereiken: een bloeiende praktijk.

En zo werkt het ook met jouw gezondheid.

Bewustwording van je denkpatroon.

“Dat wandelen, dat lukt me vandaag niet meer. Ik zal morgen wel gaan.”

En voor je het weet ben je een maand verder. Die ogenschijnlijk onbenullige keuze bepaalt dat jouw gezondheid er niet op vooruit gaat, integendeel.

Wil je je doel bereiken, dan is het elke dag opnieuw bewust zijn van de keuzes die je kan maken. Elke dag opnieuw heb jij de keuze om iets wel of niet te doen.

Het is helemaal niet gemakkelijk, want onze hersenen houden van onmiddellijke beloningen. Lange termijndoelen zijn veel minder opwindend. Dat is gewoon zo. Voor jou, voor mij, voor iedereen.

Waarom slaagt de ene persoon er wel in om resultaten te bereiken die bij wil en een ander niet?

Dat heeft te maken met training. Training van je denkpatroon. Van nature uit zijn we als mens eerder negatief ingesteld, ik ook. Het vraagt echt aandacht om de positieve kanten op te merken.  Maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. De eerste stap is je er bewust van worden. Je bewust worden van alles wat je brein denkt. En je zal er versteld van staan hoeveel gedachten je hebt. Het zijn er letterlijk honderdduizenden per dag. Van zodra je een langer termijn doel voor jezelf formuleert, zal je brein onmiddellijk allerlei redenen verzinnen waarom dat niet zal lukken. Redenen waarom jij je doel nooit zal bereiken.

  • “Ik heb het al zo vaak geprobeerd.”
  • “Over 2 weken is het vriendenweekend en dan ga ik toch niet op mijn voeding kunnen letten.”
  • “Ik heb geen tijd om te sporten met mijn job, de kinderen, het huishouden,…”
  • “Ik weet niet hoe ik anders zou moeten eten.”
  • “Ik heb PCOS… mijn lichaam laat me in de steek.”

Iedereen herkent deze gedachten! Iedereen denkt ze. Maar hoe buig je ze om…?

Feiten van meningen onderscheiden, de sleutel tot verandering

Het begint bij schrijven. Gedachten trachten op te lossen in je hoofd werkt niet, want het is net daar dat ze ontstaan. Schrijf gewoon alles op wat je maar kan bedenken, alle gedachten die je zouden kunnen weghouden van je doel.

En bekijk ze daarna eens vanop een afstandje. Welke van deze gedachten zijn feiten en welke zijn jouw mening.

Ik heb kinderen en een job en een huishouden. Dat is een feit. Dat je daardoor geen tijd hebt om te sporten, dat is jouw mening.

Ik heb PCOS, dat is een feit. Dat je lichaam je in de steek laat, is jouw mening.

Neem nu deze gedachte “mijn lichaam laat me in de steek”. Door dit te denken, creëer je een gevoel. Geen fijn gevoel om in de steek gelaten te worden. Maar de gevoelens die wij ervaren, zijn onze drijfveer. Alles wat wij als mens doen, wordt gedreven vanuit een gevoel. Wat je wel of niet doet, wordt dus bepaalt door welk gevoel jij ervaart en dus eigenlijk door welke gedachte je erover hebt.

Gevoelens als drijfveer van ons gedrag

Voel je je gefrustreerd door de gedachte dat je in de steek gelaten wordt, dan is de kans groot dat je dat paaseitje gewoon opeet.

Als mijn lichaam me in de steek laat, waarom zou ik er dan moeite voor moeten doen.”

Dat ene eitje, dat kan toch geen kwaad? Klopt, dat ene eitje kan geen kwaad. Maar 365 dagen foert zeggen, zal een hele grote impact hebben op de pieken in je bloedsuikerspiegel.

En daardoor zullen de klachten en de gevolgen van PCOS versterken en uiteindelijk een grote invloed hebben op je gezondheid.

Wat eerst insulineresistentie is, zal diabetes worden. En dan is medicatie onvermijdelijk.

Helpende strategieën.

Door van de opgeschreven gedachten strategieën te maken, kan je er iets mee.

“Ik weet niet hoe ik anders zou moeten eten,” wordt dan “Ik ga leren hoe ik anders kan eten.”

Of “Ik heb geen tijd om te sporten met mijn job, de kinderen, het huishouden,…,” zou kunnen worden: “Ik ga mijn agenda reorganiseren zodat ik meer tijd heb voor mezelf.”

“Ik heb PCOS… mijn lichaam laat me in de steek.” Kan worden: “ik heb PCOS, ik ga leren hoe ik dit de baas kan worden.”

Deze strategieën kunnen nieuwe gedachten worden, hou ze bij de hand en lees ze hèèl vaak. Je brein zàl je proberen te overtuigen van het tegendeel. Maar als je je ervan bewust bent, dan kan je het doorzien!

Moeilijk!?Ja, omdat het bewustwording vraagt. Maar eenmaal je deze gedachten niet meer in je hoofd probeert op te lossen en ze op papier zet, dan ben je op de goede weg.

En weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Het is oké om hulp in te schakelen om jouw strategieën in de praktijk om te zetten.

Over de schrijver
Sarah is Founder van PCOS Academie en PCOS De Baas Podcast. Ze studeerde af als diëtiste in 2002 en specialiseerde zich in PCOS. Ze volgde een bijkomende coach opleiding om vrouwen met PCOS op elk aspect in hun leven te kunnen coachen.
Reactie plaatsen