Onze gedachten bepalen onze gevoelens; Onze gevoelens bepalen onze acties; Onze acties bepalen onze resultaten. En je gedachten… die kan je zelf kiezen…
Wat!? Wow, wacht even… Als ik mijn gedachten kan kiezen, dan kan ik dus ook mijn gevoel bepalen en het resultaat behalen dat ik zelf wil?? Of met andere woorden…
Ik ben dus zelf verantwoordelijk voor hoe ik me voel.
Dat besef kwam best hard binnen. Maar het gaf me onmiddellijk ook de mogelijkheid om mijn gevoelens de baas te worden. Laat me het even verduidelijken met een voorbeeldje.
3 januari ’19. Zo meteen start mijn eerste module van PCOS De Baas! De eerste keer een online training, live, voor een groep van 7 deelnemers. Mijn brein vertelt me wat er allemaal kan misgaan: je zal je tekst vergeten, er zullen technische problemen zijn en niemand zal kunnen volgen, de deelnemers gaan het echt niet interessant vinden, het niveau zal waarschijnlijk veel lager liggen dan ze verwachten,….
Deze gedachten nemen een vrije loop in mijn oerbrein. Ze zorgen ervoor dat ik me heel onzeker en zenuwachtig voel. Het liefst van al wil ik het hele gebeuren annuleren. Maar dan zou ik nooit mijn online programma kunnen lanceren… en dat is net wat ik zo graag wil! Ik wil zo veel méér vrouwen bereiken dan ik in mijn praktijk op het platteland kàn bereiken.
Het betekende ook… dat ik zelf verantwoordelijk was voor al die jaren dat ik me rot heb gevoeld, minderwaardig en ongelukkig…
Auw…
Ik leerde gelukkig hoe ik mijn brein kan managen. Hoe ik mezelf kan geruststellen en ondanks al die twijfels en angst toch kan doorzetten. En dat ik me ook goed kan voelen, evenwaardig als alle anderen en gelukkig!
De situatie versus onze gedachten
Het gaat héél snel. We observeren een situatie en vormen er onmiddellijk onze mening over, dat zijn die zinnetjes in ons hoofd. Het lijkt soms wel of onze mening gewoon de situatie is.
Onlangs kwam mijn partner om 23u10 thuis van het werk. Dat is de situatie. Maar mijn gedachten waren net een tikkeltje anders: ‘mijn partner kwam pas thuis om 23u10 van het werk.’1 woordje verschil tussen situatie en gedachte: pas.
Wil je leren hoe je je beter kan voelen, dan is dit de eerste stap: leer situaties en je mening onderscheiden. Een situatie is voor iedereen die ernaar zou kijken hetzelfde. Het zijn de droge feiten. Je gedachten zijn jouw mening en zijn voor iedereen die naar de situatie zou kijken, verschillend. Ze zijn gebaseerd op wat je in het verleden hebt meegemaakt.
Het leuke aan gedachten is, dat ze van jou zijn en dat niemand jou kan beletten ze te denken. Wat er ook gebeurt, onze gedachten zijn van ons en van ons alleen. En niemand kan je dwingen een gedachte te denken.
Gedachten bepalen onze gevoelens.
Gevoelens zijn vibraties in ons lichaam. Je kan ze niet aanraken, ze zijn er alleen in je lichaam, ze ontstaan in je brein, zijn tijdelijk en kunnen je niets doen.
Sommige gevoelens zijn fijn, zoals verliefdheid, trots, geluk, … Andere gevoelens zijn niet leuk, zoals woede, honger, afwijzing, frustratie, angst,…
Maar een gevoel op zich is niet schadelijk. Ze doen niets behalve door je lichaam heen vibreren. Ze ontstaan dus in onze hersenen uit een gedachte. En aangezien onze gedachten vrij zijn en jij dus volledig zelf kan beslissen wat je denkt… kan je ook volledig zelf beslissen hoe je je voelt.
Gevoelens bepalen onze acties.
Alles wat we doen (of niet doen), wordt gedreven vanuit een gevoel. Motivatie is een gevoel. Het zet je aan om iets te bereiken, om ervoor te werken. Verliefdheid zet je aan om met de ander te gaan praten en te leren kennen. Honger doet ons eten.
Maar ook omgekeerd: apathie zet je aan om niets te doen. Angst kan je verlammen of doe vluchten. Woede kan je doen vechten. Frustratie kan je doen opgeven.
Gevoelens zijn heel erg belangrijk in onze evolutie als mens. Zonder gevoel was er geen reden om iets te doen. Waarom zou ik gaan jagen als ik geen honger heb? Waarom zou ik vluchten van een hongerige leeuw als ik geen angst heb? Ze hebben ons gebracht waar we vandaag staan als mensheid.
Onze acties bepalen ons resultaat.
Als ik elke dag een half uur wandel, dan zal ik steeds fitter worden. Kies ik ervoor om in de zetel te blijven zitten, dan zal ik steeds minder fit worden. Klinkt logisch, toch?
En toch… willen we vaak een ander resultaat dan we tot nu toe bereikt hebben, maar lukt het niet om over te gaan tot actie. Iets houdt ons tegen…Als je goed opgelet hebt, dan zal je het al doorhebben: er zit een gedachte die ons tegenhoudt.
En als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je uiteraard hetzelfde resultaat.
Een nieuw resultaat bereiken.
Sandra, wilde zo graag wilde vermageren, maar door PCOS was dat knap lastig. Vooral ’s avond kreeg ze het moeilijk, als ze nog even televisie zat te kijken, leek het alsof het pak koeken in de kast haar riep. Eéntje kan toch geen kwaad….? Maar ééntje werd sowieso het hele pak. Ze voelde zich dan nadien heel erg schuldig, maar het leek sterker dan zichzelf.
Als we het model op haar toepaste, dan kwamen we dit tegen
Situatie: ik heb PCOS Gedachte: Mijn lichaam laat me in de steek Gevoel: Verdriet Actie: Een pak koekjes leegeten Resultaat: Ik kom bij en heb nog meer last van insulineresistentie
Hoe het komt dat je eet als je verdriet hebt.
Wel eigenlijk is dat niet zo gek. De gevoelens komen vanuit ons oerbrein. Het brein dat onze voorouders ook bezaten en zo geprogrammeerd was dat we zouden overleven. Het was (en is nog steeds) heel erg goed in 3 dingen: pijn vermijden, streven naar onmiddellijke bevrediging, plezier maken.
Het zette ons aan tot overleven: eten, vluchten, vechten. En dat is nog steeds wat we doen… we proberen pijn te vermijden (verdriet voelt pijnlijk…) en eten is één van de manieren die ons brein kent om dat te bereiken.
Een nieuwe gedachte, een nieuw resultaat.
Door samen met Sandra een nieuwe gedachte te kiezen, één die ze 100% kon geloven (dat is de voorwaarde om het te doen werken!), kon ze het verdriet achter zich laten.
‘Ik heb een lichaam’ ja, dat klinkt geloofwaardig. Niet echt heel krachtig, maar ook niet pijnlijk. ‘Ik heb een sterk lichaam’. Bam! Die zat! Sandra had net een jaar achter de rug dat veel van haar lichaam gevraagd had , maar ondanks alles had haar lichaam het niet opgegeven. Dus ja! “Ik heb een sterk lichaam” kon hier echt wel gebruikt worden!
Een warm gevoel, trots,… toch al een klein beetje genegenheid voor dat lichaam.
En weet je wat? Ze is ondertussen al 22 kg verloren.
Onze gedachten bepalen onze gevoelens. Onze gevoelens bepalen onze acties. Onze acties bepalen ons resultaat.
Wil jij ook leren hoe je je goed kan voelen zodàt je jouw doel kan bereiken? Want al hatend of boos op jezelf kom je er niet...
Dan heb jij het PCOS De Baas DIY life changing pakket nodig.