Inositol en PCOS: zo kies je het beste supplement voor jou.

Er zijn heel wat supplementen op de markt voor vrouwen met PCOS. Vooral over D-chiro inositol en myo inositol leeft heel wat onduidelijkheid. Dus even op een rijtje: wat is het, waar dient het voor en welk supplement neem jij nu het beste?

Inositol is een suikeralcohol net als sorbitol en mannitol, stoffen die gewoon voorkomen in de natuur. Je vindt inositol onder andere in peulvruchten en granen, maar ook in citrusvruchten of vlees. Er bestaan 9 verschillende vormen van inositol, maar 2 ervan zijn heel erg nuttig bij PCOS: myo-inositol en D-chiro inositol.

Myo inositol en D-chiro inositol

Zowel MYO als D-chiro inositol spelen een rol bij het glucosemetabolisme. Het zijn de secundaire boodschappers van insuline: na een maaltijd komt glucose in onze bloedbaan terecht. Als reactie op de stijgende bloedsuikerspiegel, maakt onze pancreas insuline aan die fungeert als ‘sleutel’. In de korte versie van hoe insuline werkt, luidt de uitleg als volgt: “Insuline bindt op de recepteor van de cel en de cel opent zich waardoor de glucose de cel binnen kan.” Maar dat is niet het hele verhaal.

Secundaire boodschappers

Er is een 2de stapje, dat nà de binding van insuline plaatsvindt: de insulinereceptor zet secundaire boodschappers vrij in de cel en het zijn dèze secundaire boodschappers die ofwel myo inositol ofwel D chiro-inositol bevatten.

Deze secundaire boodschappers laten glucose eerst toe in de cel waarna die kan worden verbrandt (dankzij Myo inositol) of wordt opgeslagen als reserve onder de vorm van glycogeen. Voor die laatste stap is D-chiro inositol verantwoordelijk.

Een delicaat evenwicht

Soms is het evenwicht tussen myo-inositol en D-chiro inositol verstoord waardoor het moeilijk is voor glucose om de cel binnen te komen. De hoeveelheid glucose in het bloed zal dus te hoog worden na een maaltijd.

Omdat er niets mis is met de pancreas en dus de productie van insuline afgestemd wordt op de hoeveelheid suiker in het bloed, zal er steeds meer insuline aangemaakt worden. Er treedt dus hyperinsulinemie op. Dit is insulineresistentie en zien we bij zo’n 80% van de vrouwen met PCOS.

Hyperinsulinemie

Ondertussen weten we dat deze hoge insulinewaarde bij PCOS de eierstokken aanzet om meer testosteron te produceren met alle PCOS gerelateerde klachten.

Maar daarnaast zorgt hyperinsulinemie er ook voor dat de hoeveelheid aan MYO inositol in de eierstokken daalt wat de kwaliteit van de eicellen èn de ovulatie schaadt.

Insulinesensibilisators

Het goede nieuws is dat insulineresistentie gecorrigeerd kan worden door het gebruik van insulinesesibilisators. Metformine is hier een voorbeeld van, maar deze komt voor veel vrouwen met heel wat negatieve bijwerkingen op het maag- darmstelsel.

De laatste jaren werd er heel wat onderzoek gedaan naar de werking van inositol op de secundaire boodschappers van insuline waaruit is gebreken dat ze de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren.

Effect van inositol op PCOS

Inositol supplementen spelen een belangrijke rol in de behandeling van PCOS, zowel voor vrouwen met als zonder actieve kinderwens.

Insulinesensibilisator

Zowat 80% van de vrouwen met PCOS heeft een aangetoonde insulineresistentie. Maar zelfs bij vrouwen met PCOS waarbij insulineresistentie niet aangetoond kan worden in het bloed, is er een mogelijke relatie met insuline. Iinsolitol kan bij elke vrouw met PCOS ingeschakeld worden.

Verbetering van de kwaliteit van de eicellen

Wanneer de hoeveelheid insuline in het bloed vermindert, zal het evenwicht tussen mYo en D choro inositol in de eierstokken normaliseren. Hierdoor kan de ovulatie na een gebruik van 3 maanden herstellen.

Verminderen van testosteron

Zowel de uiterlijke kenmerken van een hoge waarde aan testsoteron als de bloedwaarden worden positief beïnvloed door het gebruik van inositol. De resultaten op huid en haar zijn merkbaar na een gebruik van 6 maanden.

Welke vorm van inositol gebruik je best?

De vraag die heel wat vrouwen met PCOS zich stellen is: welke vorm van inositol neem je nu het beste en in welke dosering. Het antwoord hangt af van welk doel je voor ogen hebt.

De tabel hieronder kan je daarbij helpen.

Vorm inositol Waarbij kan het helpen?   Hoe werkt het? Dosering
MYO inositol

Insulineresistentie

Ovulatie

Fertiliteit

Insulinesensibilisator

Verbetert de kwaliteit van eicellen

Vermindert testosteron  

4g per dag
D-chiro inositol Insulineresistentie

Insulinesensibilisator

Vermindert testosteron

Hoge dosis mogelijk negatief voor embryo voor wie zwanger probeert te worden

100mg per dag voor wie zwanger probeert te worden  

Bij insuline resistentie zonder zwangerschapswens: 100-300mg /d

Myo + D-chiro inositol (40:1 ratio)

Insulineresistentie

Ovulatie

Fertiliteit

Insulinesensibilisator

Verbetert de kwaliteit van eicellen

Vermindert testosteron

Geen negatieve impact op kwaliteit van het embryo

MYO 4g/dag + D-chiro 100mg/dag

 

Welk supplement koop ik dan best?

Inositol is dus de verzamelnaam van de werkzame stof, met een onderverdeling naar ‘Myo’ inositol en ‘D-chiro’ inositol.

In België kan je via de apotheek enkel Myo-inositol kopen. Merknamen van producten die je hier vindt, zijn Inofolic en Gynositol. Beiden bevatten 4g Myo inositol en 400µg foliumzuur. Als je deze neet, hoef je dus geen afzonderlijk supplement foliumzuur meer in te nemen.

De aanbevolen dosis wordt gespreid over 2 zakjes die je telkens 12uur van elkaar inneemt.
Het enige verschil tussen beide producten is dat in de Gynositol maltodextrine zit, wat eigenlijk gewoon een suiker is. Niet ideaal als je insulineresistentie hebt.

D-chiro inositol kan je in Belgiê niet verkrijgen, maar in Nederland kan je wel “DCI” vinden, een hoog gedoseerd supplement (600mg per capsule). Let wel op dat je de dagelijkse dosis van 300mg niet overschrijdt. Probeer je zwanger te worden, dan is de dosis 100mg / dag!

Ook een supplement met de ratio 40 myo op 1 D-chiro is tot vandaag nog niet te verkrijgen in België via de apotheek.  

Click Here to Leave a Comment Below

Anne - september 21, 2020

Ik gebruik nu DCI van Ovabalance, maar bij een actieve kinderwens kan ik dus beter overschakelen op Infofolic of Gynositol?

Reply
  admin - september 22, 2020

  Dag Annelies

  als je kijkt naar de ideale dosis, dan is het supplement dat je nu gebruikt erg hoog gedoseerd. Dat kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van het embryo. Als je overschakelt op een supplement dat enkel myo-inositol bevat (+ foliumzuur), dan verlies je natuurlijk het stukje positieve effect van de d-chiro inositol.
  Je zou voorlopig de supplementen kunnen combineren zodat je de voordelen van beiden hebt: als het d-chiro supplement 600mg bevat en je best maar 100mg per dag inneemt, kan je er één per 6 dagen van gebruiken. Zo hoef je ze ook niet weg te gooien, dat zou zonde zijn van de investering.

  Reply
   Annelies - september 23, 2020

   Bedankt!

   Reply
    admin - oktober 15, 2020

    Graag gedaan!

    Reply
   Joke - februari 8, 2021

   Een tablet van 600 mg d-chiro supplement om de 6 dagen nemen, heeft dat het zelfde effect dan een dosis van 100 mg nemen elke dag?
   (wetende dat een dosis van 100 mg niet bestaat)

   Reply
    admin - februari 9, 2021

    Hoi Joke

    daar kan ik je geen antwoord op geven. Ik weet dat er vrouwen zijn die het zo doen. Maar op je vraag of het hetzelfde effect heeft, moet ik je het antwoord schuldig blijven.

    Liefs
    Sarah

    Reply
Jana - september 22, 2020

Dag Sarah, heeft het zin myo/Dchiro te gebruiken bij goede insuline/glucose waarden? Ik heb pcos met LH/FSH disbalans en lage progesteron maar voor de rest nergens last van, buiten het uitblijven van ovulatie. Wel heb ik een regelmatige cyclus, ondanks gebrek aan ovulatie. Ik heb geen overgewicht. Bedankt!

Reply
  admin - september 22, 2020

  Dag Jana
  je hebt ‘lean pcos’ zoals ze dat in het Engels zeggen. Ook bij lean pcos heeft inositol een positieve werking op de klachten.
  Het werkingsprincipe zit ietsje anders bij deze vorm van pcos, maar de gevolgen en de klachten zijn wel identiek.

  Reply
Louis - september 22, 2020

Hoi Sarah, ik ben er net achter dat ik PCOS heb. Ik heb sinds een paar jaar last van overgewicht waar ik niet vanaf kom. Geen regelmatige cyclus en mijn hele leven lang behoorlijk overbeharing en psychische klachten (stemmingswisselingen). Ik merk dat het best lastig is om via de huisarts/ziekenhuis hulp te krijgen. Wat zou jij mij aanraden? Alvast bedankt.

Reply
  admin - september 23, 2020

  Hoi Louis

  het is belangrijk dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Dan is het eerst belangrijk dat je zelf weet waarvoor je hulp wenst. Als je hulp wenst om van jouw PCOS gerelateerde klachten af te komen, maar je vertoont nog geen diabetes of andere duidelijke ziektebeelden, dan kan een arts je moeilijk helpen, behalve dan met een voorschrift voor de pil. Maar die verstopt eigenlijk vooral de symptomen, zonder dat die aan de oorzaak werkt.
  Als je hulp wilt bij jouw kinderwens, kan je bij de gynaecoloog terecht.
  Heb je géén kinderwens en wil je van de klachten af, maar ben je niet bereid om je neer te leggen bij de pil, dan is het aan jou om actie te ondernemen.
  Dan is het jouw verantwoordelijkheid om je levensstijl aan te pakken en kan je beginnen met het ebook ‘PCOSde baas in 4 stappen’ te downloaden.

  Liefs Sarah

  Reply
Lisa - oktober 1, 2020

Hi Sarah, Ik heb PCOS en ben 6 maanden geleden gestopt met de pil. Tot nu toe heb ik mijn maandstonden nog niet gehad… Wel neem ik elke dag DCI van Ovabalance. De eerste maanden was dit 1 per dag en sinds een dikke maand neem ik 1 ’s morgens en 1 ’s avonds, maar nog steeds niets. Denk je dat een ander supplement beter zou zijn om mijn maandstonden weer op gang te krijgen? Stress speelt vrees ik ook een grote factor bij mij… Alvast bedankt voor je feedback. 🙂

Groetjes,
Lisa

Reply
  admin - oktober 15, 2020

  Hoi LIsa

  ik zou eerst een aan die stress gaan werken dan 😉 En als je kinderwens hebt, is een hoge dosis d-chiro inositol niet aan te raden.

  Liefs Sarah

  Reply
Louise - oktober 27, 2020

Dag Sarah,

Zijn er bijwerkingen bekend van deze supplementen?
Er is het bij zwangerschapswens (en geen/beperkte andere gevolgen van de PCOS buiten minder ovulaties) voldoende om alleen de myo-inositol te nemen, of is de combinatie toch beter?

Reply
  admin - oktober 28, 2020

  Dag Louise

  hoe ik de literatuur interpreteer, is een combinatie toch een beter keuze. Maar Myo-inositol allèèn, is al beter dan niets. Via de apotheek in België kan je enkel de myo inositol vinden. Dat is dan in een complex met foliumzuur erbij. Dus hoef je die dan niet meer afzonderlijk te nemen.

  Liefs
  Sarah

  Reply
Alex - november 4, 2020

Beste,

Bedankt voor dit interessant artikel.
Ik heb sinds ik 1 jaar geleden ben gestopt met de pil mijn regels niet meer gehad. Ik heb daarnaast last van haaruitval en vermageren is bijn onmogelijk. Ik heb wel geen overgewicht. Ik probeer mijn voeding al een tijdje aanpassen maar voel hier geen resultaat van. Ik ben nu sinds 2 weken D-Chiro-inositol aan het nemen, 2x 600mg per dag. Ik zou graag mijn klachten verminderen en mijn maandstonden op gang brengen maar ik heb geen kinderwens. Welke supplemenen en in welke dosis zou u mij aanraden. Myo-inusitol is goedkoper en verkrijgbaar in België. Indien dit een gelijk resultaat kan bezorgen schakel ik liever over naar Myo-inusitol i.p.v. DCI.

Alvast bedankt.

Reply
  admin - november 4, 2020

  Hoi Alex
  Ik kan geen persoonlijk advies geven aangezien ik jouw situatie en achtergrond niet ken en ik ook effectief enkel advies mag geven aan mensen die in begeleiding bij me zijn. Zoals ik in het artikel schrijf, raad ik sowieso D-chiro in een dosis van meer dan 300mg per dag af.
  Hoe ik de studies interpreteer, is het dan beter om enkel de myo te nemen.
  liefs Sarah

  Reply
tiny - november 27, 2020

Beste,

Is het veilig om ‘op eigen houtje’ te starten met gynositol?
Ik heb volgens mijn arts pcos en de enige oplossing is de pil.
Ik wil hier echter niet in mee gaan…

Alvast bedankt!

Reply
  admin - december 7, 2020

  Beste Tiny Inositol is een vitamine achtige stof die je bij PCOS zeker veilig kan gebruiken. Het is in België beschikbaar onder de merkname Inofolic en Gynositol. Aangezien aan die laatste dextrose is toegvoegd en er heel wat vrouwen met PCOS insulineresistent zijn, gaat mijn voorkeur uit naar Inositol.
  Maar, zowel Inofolic als Gynostital bevatten beiden enkel de ‘myo-inositol’. het zou nog beter zijn om een combinatie te kunnen nemen van myo-inositol en D-chiro inositol in een verhouding van 40 myo op 1 d-chiro. Spijtig genoeg is niet verkrijgbaar via de apotheek en ben je verplicht om deze online aan te kopen als je die wilt nemen.
  Liefs Sarah

  Reply
Sanne - februari 4, 2021

Hallo,

Ik ben er sinds een maandje achter dat ik pcos heb. Van de huisarts heb ik de pil voorgeschreven gekregen maar wil hier na aanleiding van bijwerkingen weer mee stoppen. Omdat ik de d-Chiro een beetje duur vind vroeg ik mij af of enkel de myo ook voldoende is? Ook vroeg ik mij af of je myo veiling kan combineren met andere voedingssupplementen. Ik neem zelf nog d, zink en omega 3.
Groetjes, Sanne

Reply
  admin - februari 9, 2021

  Hoi Sanne
  enkel myo is zeker een goed idee. Je lichaam zet de myo om in d-chiro en zeker in de eierstokken geberut die omzetting goed, zelf in geval van insulineresistentie.

  Dus ja: met myo kom je al een heel eind. De combinatie met zink en omega 3 is normaal gezien geen enkel probleem.
  Liefs
  Sarah

  Reply
Benthe - februari 7, 2021

Ik en mijn vriend hebben een kinderwens maar helaas vanaf mei maar 3x ongesteld geworden. Wel 1x zwanger geweest maar helaas in en vroege miskraam geëindigd. Mijn BMI is rond de 20 en ik probeer zo gezond mogelijk te eten (bijna altijd vers) en sport 2x in de week. Graag zou ik mijn menstruatie wat regelmatiger krijgen zodat ik meer kans heb om zwanger te worden. Dit zou betekenen dat ik Myo + D-chiro inositol het beste kan slikken. Ik ben woonachtig in NL, waar kan ik deze producten het beste halen? Ik ben bang dat als ik iets online bestel dat het niet veilig is.

Reply
  admin - februari 9, 2021

  Hoi Benthe

  ik kan me voorstellen dat het een moelijke periode geweest is.
  Je komt al een heel eind door enkel de myo inositol te nemen bij kinderwens. Je lichaam zet die om in d-chiro. Als het voor jou beter voelt om een product via de apotheek te halen, is dat wel een goede optie.

  Liefs
  Sarah

  Reply
Leave a Reply: