Er zijn heel wat supplementen op de markt voor vrouwen met PCOS. Vooral over D-chiro inositol en MYO-inositol leeft heel wat onduidelijkheid. Dus even op een rijtje: wat is het, waar dient het voor en welk supplement neem jij nu het beste?
Inositol is een suikeralcohol net als sorbitol en mannitol, stoffen die gewoon voorkomen in de natuur. Je vindt inositol onder andere in peulvruchten en granen, maar ook in citrusvruchten of vlees. Er bestaan 9 verschillende vormen van inositol, maar 2 ervan zijn heel erg nuttig bij PCOS: MYO-inositol en D-chiro inositol.
Myo inositol en D-chiro inositol
Zowel MYO als D-chiro inositol spelen een rol bij het glucosemetabolisme. Het zijn de secundaire boodschappers van insuline: na een maaltijd komt glucose in onze bloedbaan terecht. Als reactie op de stijgende bloedsuikerspiegel, maakt onze pancreas insuline aan die fungeert als ‘sleutel’. In de korte versie van hoe insuline werkt, luidt de uitleg als volgt: “Insuline bindt op de receptor van de cel en de cel opent zich waardoor de glucose de cel binnen kan.” Maar dat is niet het hele verhaal.
Secundaire boodschappers
Er is een 2de stapje, dat nà de binding van insuline plaatsvindt: de insulinereceptor zet secundaire boodschappers vrij in de cel en het zijn dèze secundaire boodschappers die ofwel myo inositol ofwel D chiro-inositol bevatten.
Deze secundaire boodschappers laten glucose eerst toe in de cel waarna die kan worden verbrandt (dankzij MYO-inositol) of wordt opgeslagen als reserve onder de vorm van glycogeen. Voor die laatste stap is D-chiro inositol verantwoordelijk.
Een delicaat evenwicht
Soms is het evenwicht tussen MYO-inositol en D-chiro inositol verstoord waardoor het moeilijk is voor glucose om de cel binnen te komen. De hoeveelheid glucose in het bloed zal dus te hoog worden na een maaltijd.
Omdat er niets mis is met de pancreas en dus de productie van insuline afgestemd wordt op de hoeveelheid suiker in het bloed, zal er steeds meer insuline aangemaakt worden. Er treedt dus hyperinsulinemie op. Dit is insulineresistentie en zien we bij zo’n 80% van de vrouwen met PCOS.
Hyperinsulinemie
Ondertussen weten we dat deze hoge insulinewaarde bij PCOS de eierstokken aanzet om meer testosteron te produceren met alle PCOS gerelateerde klachten.
Maar daarnaast zorgt hyperinsulinemie er ook voor dat de hoeveelheid aan MYO inositol in de eierstokken daalt wat de kwaliteit van de eicellen èn de ovulatie schaadt.
Insulinesensibilisators
Het goede nieuws is dat insulineresistentie gecorrigeerd kan worden door het gebruik van insulinesesibilisators. Metformine is hier een voorbeeld van, maar deze komt voor veel vrouwen met heel wat negatieve bijwerkingen op het maag- darmstelsel.
De laatste jaren werd er heel wat onderzoek gedaan naar de werking van inositol op de secundaire boodschappers van insuline waaruit is gebreken dat ze de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren.
Effect van inositol op PCOS
Inositol supplementen spelen een belangrijke rol in de behandeling van PCOS, zowel voor vrouwen met als zonder actieve kinderwens.
Insulinesensibilisator
Zowat 80% van de vrouwen met PCOS heeft een aangetoonde insulineresistentie. Maar zelfs bij vrouwen met PCOS waarbij insulineresistentie niet aangetoond kan worden in het bloed, is er een mogelijke relatie met insuline. Inositol kan bij elke vrouw met PCOS ingeschakeld worden.
Verbetering van de kwaliteit van de eicellen
Wanneer de hoeveelheid insuline in het bloed vermindert, zal het evenwicht tussen MYO en D-chiro inositol in de eierstokken normaliseren. Hierdoor kan de ovulatie na een gebruik van 3 maanden herstellen.
Verminderen van testosteron
Zowel de uiterlijke kenmerken van een hoge waarde aan testosteron als de bloedwaarden worden positief beïnvloed door het gebruik van inositol. De resultaten op huid en haar zijn merkbaar na een gebruik van 6 maanden.
Welke vorm van inositol gebruik je best?
De vraag die heel wat vrouwen met PCOS zich stellen is: welke vorm van inositol neem je nu het beste en in welke dosering. Het antwoord hangt af van welk doel je voor ogen hebt.
De tabel hieronder kan je daarbij helpen.
Vorm Inositol | Waarbij kan het helpen? | Hoe werkt het? | Dosering |
MYO inositol | Insulineresistentie Ovulatie Fertiliteit | Insulinesensibilisator Verbetert de kwaliteit van eicellen Vermindert testosteron | 4g per dag |
D-chiro inositol | Insulineresistentie | Insulinesensibilisator Vermindert testosteron Hoge dosis mogelijk negatief voor embryo voor wie zwanger probeert te worden | 100mg per dag voor wie zwanger probeert te worden Bij insuline resistentie zonder zwangerschapswens: 100-300mg /d |
Myo + D-chiro inositol (40:1 ratio) | Insulineresistentie Ovulatie Fertiliteit | Insulinesensibilisator Verbetert de kwaliteit van eicellen Vermindert testosteron Geen negatieve impact op kwaliteit van het embryo | MYO 4g/dag + D-chiro 100mg/dag |
Welk supplement koop ik dan best?
Inositol is dus de verzamelnaam van de werkzame stof, met een onderverdeling naar ‘Myo’ inositol en ‘D-chiro’ inositol.
In België kan je via de apotheek enkel Myo-inositol kopen. Merknamen van producten die je hier vindt, zijn Inofolic en Gynositol. Beiden bevatten 4g Myo inositol en 400µg foliumzuur. Als je deze neet, hoef je dus geen afzonderlijk supplement foliumzuur meer in te nemen.
De aanbevolen dosis wordt gespreid over 2 zakjes die je telkens 12uur van elkaar inneemt. Het enige verschil tussen beide producten is dat in de Gynositol maltodextrine zit, wat eigenlijk gewoon een suiker is. Niet ideaal als je insulineresistentie hebt.
D-chiro Inositol kan je in België niet verkrijgen, maar in Nederland kan je wel “DCI” vinden, een hoog gedoseerd supplement (600mg per capsule). Let wel op dat je de dagelijkse dosis van 300mg niet overschrijdt. Probeer je zwanger te worden, dan is de dosis 100mg / dag!
Ook een supplement met de ratio 40 MYO op 1 D-chiro is tot vandaag nog niet te verkrijgen in België via de apotheek.