Je kent ondertussen de 5 belangrijkste hormonen die onze menstruele cyclus aansturen en hoe die -normaal gezien- elke maand weer een nieuwe eicel tot ontwikkeling laten komen.
En je weet ook dat het bij PCOS niet helemaal verloopt zoals je het zou willen. Soms duurt het maanden voordat je ongesteld wordt. Soms heb je misschien al na een week weer een bloeding. En sommige vrouwen kunnen weken na elkaar bloeden. Geen van deze situaties is goed voor het lichaam.
Wat verloopt er anders bij PCOS.
We zagen al dat er verschillende hormonen zijn die in een goede verhouding aanwezig dienen te zijn om de cyclus op gang te houden. Bij PCOS kunnen er verschillende hormonen tegelijkertijd uit balans zijn. En dat heeft een serieuze impact op de vruchtbaarheid.
Verstoorde LH/FSH verhoudingen
Bij PCOS is de LH waarde in het bloed vaak verhoogd. Hierdoor wordt er door de hypofyse onvoldoende FSH aangemaakt.
De follikels hebben FSH nodig om te kunnen groeien. Ze bevatten een onrijpe eicel die kan groeien, en uiteindelijk zou kunnen springen. Door het lage FSH gehalte blijven follikels klein en zullen er uiteindelijk meerdere follikels tegelijkertijd in de eierstokken aanwezig zijn. Op een echo zien ze eruit als een kralenkrans.
Wel ongesteld en geen eisprong?
Geen eisprong betekent ook géén menstruatie.
Heb je langer dan 35 dagen geen menstruatie, dan spreken we van oligomenorroe. Heb je langer dab zes maanden geen menstruatie dat krijgt van amenorroe. Dit geldt voor 70 procent van de PCOS-patiënten.
Maar omgekeerd geldt de regel niet: als je wèl een regelmatige cyslus hebt, is het toch niet zeker dat je ook een regelmatige eisprong hebt…
De link tussen insuline en testosteron
Een ander hormoon dat onrechtstreeks verantwoordelijk is voor een verminderde vruchtbaarheid is insuline. Doordat er bij (een deel van de) vrouwen met PCOS een verminderde gevoeligheid is van de cellen aan insuline, zal na het eten van een maaltijd, de hoeveelheid suiker in het bloed hoog blijven. Dit heet insulineresistentie. Het lichaam reageert hierop door meer insuline aan te maken.
Het zijn die hoge insulinewaardes die de eierstokken aanzetten tot de productie van hoge waarden van testosteron.
Het is nog niet geheel duidelijk of insulineresistentie oorzaak of gevolg is van PCOS.
Er is alleszins een genetische factor en misschien zit daar een link met insulineresistentie. Er is volop onderzoek bezig naar PCOS en het zal hopelijk heel wat duidelijkheid brengen in welke genen er verantwoordelijk zijn voor PCOS en op welke manier insuline hierbij betrokken is.