Boekweitpannenkoeken deden me altijd denken aan dikke muffe pannenkoeken die wij vroeger in Bokrijk of in de Moedermeule kregen. Als kind vond ik ze verschrikkelijk!
Ik geef toe, het is zeker 25 jaar geleden, misschien hebben ze ondertussen een vernieuwd recept op beide plaatsen. Maar mijn herinneringen eraan, waren niet zo positief.
Tot ik het recept ontdekte van boekweitflensjes. Veel meer mijn ding: dunne, luchtige pannenkoekjes èn met alle voordelen van boekweit.
Want boekweit is echt een superfood! Zeker voor PCOS. Het Is geen graan, wel zaad van een plant uit de duizenknoopfamilie.
De voordelen van boekweit zijn immens.
Het bevat onder andere:
- D-chiroinositol wat de gevoeligheid aan insuline verbetert
- veel vezels en eiwitten waardoor het een hoge verzadigingswaarde heeft
- quercentine, een stof die ontstekingsremmend werkt
- een grote hoeveelheid het essentiële aminzuur Lysine, belangrijk voor de vegetariërs onder ons
- glutamine, de voorloper van gluthathion die nodig is voor de aanmaak van GABA. GABA is een neurotransmitter die bij heel wat vrouwen met schildklierproblemen te weinig aanwezig is. Een voldoende hoeveelheid GABA is niet alleen goed voor onze mentale gezondheid, maar ook onze darmgezondheid profiteert hiervan.
En ik kan deze lijst nog veel langer maken!
In het kort: boekweit is ideaal bij PCOS.
Dus: waarom probeer je die heerlijke flensjes eens niet zelf uit?
Ingrediënten
- 100g boekweitmeel
- 1 ei
- 300ml melk of plantaardige melkvervanger
- 1 appel
- een handje bosbessen
- vetstof om mee te bakken
- snuifje zout
- snuifje kaneel
- volle (vanille) yoghurt
Bereiding
- Meng de bloem en het zout.
- Voeg het ei toe en meng even door.
- Giet een scheutje melk bij de bloem en klop met de klopper. Voeg heel langzaam de melk toe terwijl je blijft kloppen. Gaat het te snel, dan krijg je klonters.
- Verwarm de pan en snij ondertussen de appel in blokjes. Laat wat vetstof opwarmen en bak de appeltjes goudbruin. Strooi er naar smaak wat kaneel over. Hou de gebakken appeltjes opzij.
- Bak in dezelfde pan de flesjes: eerst wat vetstof en dan een pollepel beslag in de pan. Laat de pan ronddraaien zodat de hele bodem met een dun laagje bedekt is. Van zodra de bovenkant van het beslag opgedroogd is, kan je het flensje omdraaien en bak je ook de andere zijde.
- Zo bak je een 5 tal flensjes.
- Beleg op het einde jouw flensje met de gebakken appeltjes, bosbessen en werk af met yoghurt.
Laat me weten wat je ervan vindt!!
En deel gerust dit receptje op je eigen tijdlijn.