De 4 meest gemaakte denkfouten bij PCOS.

Ik begeleid al enkele jaren vrouwen met PCOS, waarvan de laatste 2 jaar exclusief online. Het samen aan de slag gaan, in groep en toch elk op eigen tempo een eigen traject,… het werkt ongelooflijk motiverend en inspirerend.

Naast de begeleiding van mijn cliënten geef ik links en rechts ook advies wanneer ik vragen in facebookgroepen zie voorbij komen. En het is daarover dat deze blog gaat. Want ik zie heel wat dingen gebeuren die ervoor zorgen dat je soms verder van huis staat dan wat je zou willen.

De eerst en grootste fout die ik zie, is aannemen dat er “een” PCOS dieet bestaat. Voeding is een belangrijk onderdeel van de strategieën die je kan gebruiken om je weer beter te voelen en de grote lijnen zijn gewoon gezonde voeding, met specifieke aandachtspunten voor PCOS. Maar neen… niet elke vrouw met PCOS moet zuivel mijden of gluten schrappen, vegan of keto eten. Als je bepaalde voedingsmiddelen gaat schrappen omdat je ergens las dat het voor iemand werkte, dan bestaat zelfs de kans dat je tekorten krijgt. Wil je graag weten wat de adviezen zijn? Download dan mijn gratis ebook waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

De tweede fout die gemaakt wordt, is gewichtsverlies als doel voorop zetten. Gewicht is voor veel vrouwen een pijnpunt, dat geef ik toe. En vaak krijg je van de gynaecoloog de boodschap dat gewichtsverlies een positieve invloed heeft op de fertiliteit. Ook helemaal waar! Maar énkel streven naar gewichtsverlies zorgt soms voor drastische methodieken door middel van crashdiëten. Je hebt namelijk een kinderwens en wil die liever gisteren dan vandaag verwezenlijkt zien. Maar snel gewichtsverlies is stresserend voor je lichaam. En stress + PCOS is een slechte combinatie. Wil je hier mee over lezen, dan kan je hier terecht.

Nog eentje: PCOS zien als een probleem van de eierstokken. Nope… PCOS is een metabool probleem met gevolgen op reproductief vlak. Het probleem zit dus ergens anders dan in de eierstokken. Die zijn gewoon gevolg. Deze fout wordt zelfs gemaakt door artsen. Gynaecologen, fertiliteitsartsen en huisartsen die vrouwen met een kinderwens en PCOS helpen. Maar niet verder kijken dat die omgekeerde driehoek onder aan onze buik. Niet zo verwonderlijk, ik geef het toe… want je komt ook met een specifieke hulpvraag bij jouw arts terecht. Er zijn echter heel wat zaken die je niet hoort als je de diagnose PCOS krijgt op het moment van een kinderwens.

Een laatste grote fout die ik zo vaak zie, is jezelf de schuld geven, je lichaam haten of het bekijken als ‘falend’ omdat je PCOS hebt. Deze manier van denken demotiveert je. Het zet je niet aan tot actie en liefdevolle zorg voor jouw ichaam. Integendeel! Maar PCOS is niemands schuld. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid om ermee aan de slag te gaan zodra je de diagnose krijgt of zelfs nog maar vermoed dat je PCOS hebt.

Hoe dan? Ik vertel je er alles over in mijn gratis webinar, dus schrijf je snel in!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: