Ik hoor je bijna tot hier denken: Wat? Heeft de hitte invloed op PCOS?
Wel… ja…
Onze interne airco
Je hebt ongetwijfeld al gevoeld dat je met zo’n hete dagen minder honger hebt, toch? Dat heeft te maken met de bloedvaten rond onze maag en darmen. Die werken minder bij warm weer omdat ons intern aircosysteem de bloedvaten onder de huid net wil verwijden. Dat is nodig om warmte te kunnen verliezen.
Dat aircosysteem: zweetdruppeltjes produceren die bij verdamping energie van het lichaam gebruiken en daardoor onze lichaamstemperatuur kunnen regelen, staat onder het gezag van onze hypothalamus. Die regelt dat allemaal voor ons zonder dat we ernaar hoeven te kijken.
Symptomen van een ontregelde persoonlijke airco
- hoofdpijn
- sufheid
- duizeligheid
- rillingen
- koorts
- braken
- desoriëntatie
- bewusteloosheid
- verstoorde ademhaling
Op tijd medische hulp inschakelen kan erger voorkomen.
De hypothalamus en de hypofyse
De hypothalamus is verantwoordelijk voor de aansturing van de hypofyse, een klier die het bij vrouwen met PCOS sowieso al erg moeilijk heeft. Deze klier staat in voor de aanmaak van de hormonen die jouw eisprong regelen: FSH en LH.
Bij een hittegolf wordt de hypothalamus voortdurend geprikkeld door de signalen vanuit onze omgeving en het ruggenmerg: ‘het is te warm, we moeten actie ondernemen’. Probeer de hypothalamus dus wat te helpen zodat die de controle over de hypofyse niet hoeft te verliezen.
Hoe?
Vermijd extreme prikkels
Blijf op het heetst van de dag binnen of neem een duik in een zwembad als dat kan. Maar ga niet liggen zonnen nadien. Het geeft je hypothalamus enkel méér stress.
Hou je ook rustig op de heetste uren. Inspanningen zorgen voor meer warmteproductie in je lichaam. En die warmte dien je dan nog extra kwijt te raken.
Ook zware mentale inspanningen zijn met deze temperaturen minder handig: je verliest bijna 10% van je prestatievermogen wanneer de temperaturen hoger zijn dan 30°C. Wat niet wil zeggen dat je niet kàn werken hè. Maar je zal misschien merken dat het wat trager gaat. Dat je je wat suffer voelt. Het is normaal en als het je lukt om te aanvaarden dat je deze dagen gewoon minder werk zal verzetten, haal je automatisch al wat stress weg bij jezelf.
Drinken
Drinken is de allerbeste hulp die je kan bieden. Want als de onderhuidse bloedvaten opengaan, kan er dus op die plaats méér bloed doorheen. Door voldoende te drinken, zorg je dat de hoeveelheid bloed voldoende hoog blijft (drink je weinig, dan dikt het bloed in). Vergelijk het met de tuinslang. Als er geen druk op de pomp of de kraan zit, krijg je een flutstraaltje water. Probeer daar maar eens de plantjes die wat verder staan te sproeien…
Wil je dat je hart het bloed overal in jouw lichaam kan rondpompen, dan heb jij één ding te doen: drinken!
En de beste drank is nog steeds water.
Plat water!! Want van koolzuurgas raakt onze thermostaat nog meer in de war. Je overschat de hoeveelheid water dat je drinkt met spuitwater. Vind je gewoon plat water moeilijk? Doe er dan wat smaakmakers bij: citroenverbena, munt, citroen, sinaasappel, komkommer, frambozen, …
Overdrijf ook niet met drinken: 5 liter is zeker niet nodig, tenzij je de eerste tip in de wind slaat en toch zware fysieke inspanningen zal leveren waarbij je veel begint te zweten. In dat geval is het aanvullen van wat zout ook handig: als je echt veel drinkt, zal je automatisch ook zout uit je lichaam spoelen. In dat geval is aanvulling nodig.
Zorg voor nuttige voedingsstoffen
Je hongergevoel vermindert bij warm weer, dat staat vast. Maar net daarom is het extra van belang dat wàt je eet, nuttige voedingsstoffen aanlevert. Ons lichaam heeft voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren (de bouwsteentjes van eiwitten) nodig bijvoorbeeld om hormonen te kunnen aanmaken. Elke dag opnieuw. Ook als het heet is.
En ook al is het verleidelijk om een ijsje te eten… er zitten amper nuttige voedingsstoffen in ijs. Zeker niet in waterijsjes (behalve dan dat het wat extra water kan aanleveren). Kies
Kies liever voor een frisse yoghurt met vers fruit, een slaatje als lunch en als avondmaal met avocado, een eitje, wat vis … en een beetje volkoren granen (quinoa, volkoren couscous of een volkoren wrap,…)
Deze tips gelden uiteraard voor àlle mensen, maar als je PCOS hebt, begrijp je nu waarom het voor jouw lichaam zo belangrijk is om de aanbevelingen op te volgen.
En dat is net wat er volgens mij zo vaak ontbreekt: uitleg over waarom je bepaalde dingen beter wel of niet doet. Ik weet van mezelf dat ik zonder die waarom veel moeilijker aanbevelingen zal toepassen. En dat geldt blijkbaar bij al de vrouwen met PCOS die ik al heb mogen begeleiden. Stuk voor stuk slimme vrouwen die niet blindelings doen wat er van hen gevraagd wordt, maar die het écht willen begrijpen. Ben jij zo’n vrouw? Dan hoop ik dat je deze blogpost alvast nuttig vond.