3 eenvoudige manieren om borstvoeding bij PCOS te bevorderen.
19 juni 2019 

3 eenvoudige manieren om borstvoeding bij PCOS te bevorderen.

Het is niet iedereen gegeven om borstvoeding te geven. Zeker niet bij PCOS.

Ter voorbereiding van de lactatieperiode neemt het borstvolume tijdens de zwangerschap normaal gezien toe door de ontwikkeling van melkklieren. Dat gebeurt onder invloed van insuline, progesteron en oestrogeen. Het onevenwicht in de hormonale huishouding bij PCOS beïnvloedt ook deze drie hormonen. Daardoor zou het kunnen dat je moeilijkheden hebt met het geven van borstvoeding en kan je mogelijk onvoldoende moedermelk aanmaken.

Mogelijke oorzaken van onvoldoende melkproductie

Fysiologisch

Er zijn twee mogelijke oorzaken van onvoldoende melkproductie na de zwangerschap.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er onvoldoende borstweefsel aanwezig is voorafgaand aan de zwangerschap. Dus wanneer er tijdens de adolescentie onvoldoende borstweefsel aangemaakt werd.

Een andere mogelijkheid is dat tijdens de zwangerschap het borstweefsel onvoldoende verandert ter voorbereiding op de lactatie.  Een tekort aan progesteron tijdens de zwangerschap kan hierbij aan de basis liggen.

Hormonaal

Ook wanneer er toch voldoende melkklieren aanwezig zijn, is het mogelijk dat de borstvoeding moeilijk verloopt. Dat kan het gevolg zijn van een onevenwicht in de betrokken hormonen.

Insuline heeft een belangrijke rol in de productie van moedermelk. Hyperinsulinemie kan daardoor bijdragen aan lactatieproblemen.

Gek genoeg zijn er ook vrouwen met PCOS die net heel veel melk produceren. Er is duidelijk nog heel wat onderzoek mogelijk op dit gebied.

3 tips om de melkproductie te bevorderen

  • Door de eerste twee weken na elke voeding beide borsten gedurende 10-15 minuten te kolven kan je de melkproductie wat opdrijven.
  • Frequent aanleggen van de baby en volledig ledigen van de borst.
  • Gedurende elke borstvoeding 500 ml water drinken en voldoende en gevarieerd eten. Dus zeker niet op een strikt energiebeperkt dieet gaan tijdens de lactatieperiode!

Supplementen?

Progesteronsupplementen en metformine zouden kunnen helpen om de melkproductie en de ontwikkeling van borstweefsel te ondersteunen.

Er is nog onvoldoende bewijs voor geleverd.

Planten- en kruidenextracten?

Alhoewel het wetenschappelijk nog niet bewezen is, zijn er een aantal planten- en kruidenextracten die de reputatie hebben van de melkproductie en de borstontwikkeling te stimuleren.

Flesjes?

Misschien had je wel gehoopt om borstvoeding te kunnen geven, maar lukt het niet.

Dat is niet fijn. En misschien had je al heel wat moeite om zwanger te worden en heb je hierdoor het gevoel dat je lichaam je echt in de steek laat. Maar wees niet boos op je lichaam. Het werkt alleen maar averechts. Je lichaam verdient net respect, ondanks al de minder goede puntjes.

Een flesje is echt een goed alternatief voor moedermelk. Je kindje krijgt er al de nodige voedingsstoffen mee binnen en je geeft het al de kansen op een goede start.

Heb je het er toch moeilijk mee? Dan kan je je gedachtepatroon doorbreken zodat je je niet meer schuldig, boos of in de steek gelaten voelt. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

Over de schrijver
Sarah is Founder van PCOS Academie en PCOS De Baas Podcast. Ze studeerde af als diëtiste in 2002 en specialiseerde zich in PCOS. Ze volgde een bijkomende coach opleiding om vrouwen met PCOS op elk aspect in hun leven te kunnen coachen.
Reactie plaatsen